با توجه به قطعی برق در سراسر کشور و مشکلاتی که برای تجهیزات برقی پیش آمده است ، ممکن است این سوال برای شما بوجود بیاید که باید محافظ برق خریداری کنیم یا چند راهی ؟ آیا هر دو می تواند مانع از خرابی وسایل برقی در برابر نوسانات و جریان برق خروجی را پایدار کند ؟ به طور کلی عملکرد محافظ برق شبیه چند راهی می باشد اما محافظ به طور کلی چند راهی به حساب نمی آید .
اهمیت انرژی الکتریکی را زمانی با تمام وجودتان احساس میکنید که قطع شود. یا زمانی که آشفته و سراسیمه به محل کارتان میرسید و باید در کمتر از چند دقیقه به بانکتان متصل شوید و حساب بانکیتان را بررسی کنید و متوجه میشوید که تمام اتصالات قبل از شما پر شده است و اکنون برای تامین برق مورد نیاز لپتاپتان دچار مشکل شدهاید.
در نظر بگیرید در محل استفاده از تلویزیون در خانه، برای استفاده از تجهیزاتی که در کنار تلویزیون استفاده میشوند نظیر بلندگو، پخش کننده DVD، گیرنده دیجیتال تلویزیونی، دستگاههای Media Streaming مجبور باشید برای استفاده یکی، دیگری را قطع کنید. یا اینکه یک شب که در خواب ناز به سر میبرید به دلیل وقوع اتفاق غیر مترقبهای در شبکه برق شهری و تغییر شدید ولتاژ برق، تمامی تجهیزات الکترونیکی خانه دچار مشکل شوند. صبح که از خواب برخواستید، هیچ کدام از تجهیزات منزلتان نظیر تلویزیون، یخچال، مایکروفر، مودم ADSL و... قابل استفاده نیستند.
تفاوت محافظ برق با چند راهی
چندراهی برق همانطور که از نامش پیداست فقط به تعداد مشخص و ثابت چند پریز جهت استفاده در اختیار شما قرار میدهد و در مقابل نوسانات برقی نمی تواند محافظ و مانع از خرابی شود . فقط زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که شما نیاز داشته باشید چند کابل را به صورت همزمان وصل کنید و دستگاههای مشخص به صورت همزمان روشن شود . مثل کامپیوتر که برای روشن شدن نیاز دارد برق مانیتور ، اسپیکر و مودم هم همزمان با سیستم روشن شود .
بسیاری از چندراهی ها حین داشتن دیگر قابلیتهایی که ذکر شد دارای یک محافظ داخلی نیز هستند. این محافظ داخلی در واقع از یک فیوز و یک متعادلکننده جریان تشکیل شده است. متعادلکننده جریان زمانی که شدت نوسانات زیاد نباشد میتواند نوسانات را کنترل کرده و جریان برق خروجی را پایدار کند و فیوز نیز زمانی کاربرد دارد که نوسانات بیش از حد تحمل متعادل کننده باشد. دراین صورت فیوز میسوزد و جریان برق خروجی را قطع میکند و به نوسانات اجازه آسیب رساندن به تجهیزات متصل به چندراهی را نمیدهد.
حتما برای خرید چند راهی یا محافظ برق به موارد زیر دقت کنید
۱. تعداد اتصالات همزمان در محل استفاده از محافظ و چندراهی برق
۲. طول کابل چندراهی جهت اتصال به پریز اصلی برق
۳. میزان جایی که دو شاخهها یا اداپتورها برای اتصال نیاز دارند
۴. محل نصب، نوع و طراحی چندراهی
۵. قابلیت اتصال کابل USB
۶. اتصالات چندراهی برق
۷. محافظت از تجهیزات در برابر نوسانات جریان برق
۸. امکان خاموش و روشن کردن پورتهای چندراهی به صورت کلی یا جداگانه
۹. محافظ تلفن و آنتن تلویزیون
استاندارد لازم باید در ساخت محافظ برق رعایت شده باشد که استاندارد CE, FCC از معتبرترین آنهاست، همچنین در ساخت یک محافظ خوب باید از مواد مقاوم در برابر آتش سوزی استفاده شده باشد.
ولتاژ مجاز عبوری (Clamping voltage) میزان ولتاژی است که در آن محافظ بلافاصله هدایت برق اضافی را از دستگاههای متصل شده، شروع میکند. به عبارت دیگر، محافظ ولتاژی با clamping voltage پایینتر، زودتر شروع به هدایت میزان اضافی خواهد کرد و در نتیجه حفاظت بهتری برای دستگاهها خواهد بود. هر محافظ برق با میزان ولتاژ مجاز زیر 400 ولت برای استفاده خانگی مناسب است.
میزان ژول حداکثر میزان انرژی است که محافظ ولتاژ میتواند جذب کند. اگر شوک این حداکثر را نقض کند، محافظ ولتاژ بیفایده خواهد بود. میزان ژول بالاتر، انرژی بیشتری را توسط محافظ جذب خواهد کرد، بنابراین رتبه ژول بالاتر غالبا نشان دهندهی طول عمر بالاتر برای محصول است. برای بهترین حفاظت از لوازم خانگی، شما یک محافظ ولتاژ با نرخ ژول حداقل 600 میخواهید.
زمان پاسخدهی مدت زمانی است که محافظ ولتاژ شوک در برق را شناسایی میکند. زمان پاسخ دهی پایینتر به معنی زمان واکنش سریعتر است و مدت زمانی را که دستگاههای متصل به محافظ در معرض شوک هستند را کاهش داده و در نتیجه محافظت بهتری انجام میشود. در حالت ایدهآل، شما محافظی میخواهید که زمان پاسخدهی آن 1 نانو ثانیه یا سریعتر باشد.
لطفا نظر خودتان را برای ما ارسال کنید تا نقاط قوت و ضعف مطالب مشخص شده و در جهت بهبود کیفیت محتوای سایت بتوانیم قدم موثر تری برداریم .